Visie & Ontwerp

Zonnestroom in het landschapAdvies proces en inhoud

Provincie Fryslân stimuleert initiatieven op het gebied van zonnestroom. Ze streeft naar een integrale aanpak, waarbij ruimtelijke en sociale kwaliteit onderdeel uitmaken van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

Door de snelle ontwikkeling van zonnestroom is er niet alleen bij de provincie, maar ook bij gemeenten, maatschappelijke organisaties, dorpen en steden behoefte aan procesmatige en inhoudelijke handvaten voor de ruimtelijke inpassing en het ontwerp van zonnepanelen in het landschap. De provincie Fryslân vroeg Sandra van Assen Stedenbouw om hieraan bij te dragen. Werkenderwijs leidde de dialoog met de provincie en vele partijen in Friesland tot drie resultaten:

  1. Het Sinneteam / zonneteam: Sinds januari 2016 werkt de provincie met een intern Sinneteam. Het team verzamelt informatie over het onderwerp zonne-energie en bespreekt integraal de zonneveld initiatieven in de provincie.
  2. De Sinnetafel / zonnetafel. In 2016 lopen er zes experimenten gekoppeld aan lokale initiatieven voor zonnevelden. Partijen die het aangaat werken samen om te komen tot zonnevelden met een goede opbrengst, een goede ruimtelijke kwaliteit en draagvlak in de omgeving.
  3. Handreiking ‘Sinnefjilden yn it lânskip’ / ‘Tien vertrekpunten voor zonnestroom in het landschap’ (zie download). De vertrekpunten zijn gericht op een zorgvuldige locatiebepaling en inpassing van zonnevelden.

Menu

adres

Sandra van Assen stedenbouw
Idserdaweg 14
8762 PM  Hieslum
t. 0515 - 560054
m. 06 - 24307112
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.